Hi ppl,
Tadi di WHI kuar akak nani kita sorang ni a.k.a PUAN NANI ROSTAM. Teruja tengok akak nani kuar tv. Selalu tengok dalam blog je. Suka baca blog dia sebab banyak info masak2 gitu. Masa tengok kak Nani dalam tv macam malu2 kucing je. Hehe..
Dengan cergasnya aku pun sibuk nak masak hari ni. Tiap2 hari ada orang tolong masakkan tapi hari ni aku sensorang kat rumah jadi tanggungjawab sebagai bibik mesti aku yang buat. Muahaha..
Tadi di WHI kuar akak nani kita sorang ni a.k.a PUAN NANI ROSTAM. Teruja tengok akak nani kuar tv. Selalu tengok dalam blog je. Suka baca blog dia sebab banyak info masak2 gitu. Masa tengok kak Nani dalam tv macam malu2 kucing je. Hehe..
Dengan cergasnya aku pun sibuk nak masak hari ni. Tiap2 hari ada orang tolong masakkan tapi hari ni aku sensorang kat rumah jadi tanggungjawab sebagai bibik mesti aku yang buat. Muahaha..
Nampak tu.. Guess what? Cepat cepat. Ok first time in my life ok aku buat kepah masak lemak cili api. Totally I've no idea how to make it. Call chef kat Penang tanya recipe. Bla bla bla.. makai banyaknya bahan yang sukar di dapati.
Dengan cergas dan pastas berlari ke belakang rumah pergi korek2 kunyit. Ini kerja pun first time jugak. Habis aku belasah korek budget macam nak korek ubi kayu. Haha.. 1 lagi bahan yang perlu dicantas. Berlari2 anak ke hadapan rumah pulak untuk cantas serai. Ini pun first time buat keje mencantas nih. Ada 2 pokok. Terus jadi rambang mata. Wahhhh mana satu nak ambik ni. Terus pilih pokok yang rimbun confirm batang serai tu gemok gedebom kan. Sekali maksu aku tegur katanya itu serai wangi lah. Nasib baik nyah kalau x kembong perut aku weh.
Dengan cergas dan pastas berlari ke belakang rumah pergi korek2 kunyit. Ini kerja pun first time jugak. Habis aku belasah korek budget macam nak korek ubi kayu. Haha.. 1 lagi bahan yang perlu dicantas. Berlari2 anak ke hadapan rumah pulak untuk cantas serai. Ini pun first time buat keje mencantas nih. Ada 2 pokok. Terus jadi rambang mata. Wahhhh mana satu nak ambik ni. Terus pilih pokok yang rimbun confirm batang serai tu gemok gedebom kan. Sekali maksu aku tegur katanya itu serai wangi lah. Nasib baik nyah kalau x kembong perut aku weh.
Nak recipe ke? Ala x payah la. I malu nak kasi. I bukan chef macam kak Nani kita tu. Tapi ambik jugak la. For newbie like me bley la try. Muahaha..
Ingredients:
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang besar
10 biji cili padi
Santan sebungkus
Kepah
2 batang serai
2 asam keping
Daun kunyit
Blend bawang besar, bawang merah dan cili padi.
Tumis bahan2 yang telah d blend tadi.
Lepas tu masukkan santan dan biarkan sehingga mendidih.
Tidak perlu tambahkan air sebab kepah nanti ada banyak air.
Masukkan serai bersama asam keping.
Last skali masukkan kepah dan masukkan daun kunyit bersama.
Biar sehingga mendidih dan sudah bley yummy...
Ni lah hasilnya. Ulalalala. Sedap beb wa cakap sama lu. Ok la kan first trial dah berjaya buat sebegini rupa kira aku kategeri pandai memasak juga lah! :)
Selamat mencuba!
Mummy mia
Mummy mia
No comments:
Post a Comment